fbpx
 • Energielabel C voor kantoren
 • 15-06-2021

  Raamfolie

  Energielabel C kantoren

  Voorkom sluiting en zorg ervoor dat je kantoorpand Energielabel C heeft

  Terug naar overzicht

Vanaf 1 januari 2023 wordt Energielabel C verplicht voor kantoren. Het gaat dan om kantoorgebouwen groter dan 100 m². Het gebruik van primaire fossiele energie mag vanaf die datum maximaal 224 kWh per m² per jaar zijn.

Waarom geldt deze verplichting voor Energielabel C voor kantoren? Hoe zorg je ervoor dat jullie kantoor aan Energielabel C voldoet? Graag neem ik je mee in deze blog voor meer uitleg en oplossingen.

Voordelen raamfolies:

 • Efficiënte energiebesparing

 • Budgettair vriendelijk

 • Weinig ingrijpende oplossing

 • Snel gemonteerd

 • Wertk dag én nacht

Waarom deze verplichting van Energielabel C voor kantoren?

In 2015 is het akkoord van Parijs gepresenteerd op de klimaatconferentie van Parijs 2015. Hierin is een bovengrens van de opwarming van de aarde van 2 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk vastgesteld. Per maart 2021 hebben 191 landen het akkoord ondertekend, waaronder Nederland. Ieder land kan haar eigen doelstellingen opstellen om te voldoen aan het akkoord van Parijs om zo de opwarming van de aarde te verminderen. De doelstelling van het klimaatakkoord is dat de broeikasgassen in 2030 met 49% verminderd zijn ten opzichte van 1990.

Iedereen heeft zijn aandeel in het bereiken van deze doelstelling. Daarom moet er gekeken worden naar verschillende maatregelen die ervoor zorgen dat energiezuinig leven, wonen en werken mogelijk is. De verplichting van minimaal Energielabel C voor kantoren in 2023 is één van de manieren waarop Nederland aan het klimaatakkoord werkt.

 

Gevolgen van geen Energielabel C

Wanneer jullie kantoorgebouw niet minimaal Energielabel C heeft zal het pand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt mogen worden. Vanaf 2030 wordt deze regel zelfs nog eens versterkt en moeten alle kantoorpanden groter dan 100 m² minimaal energielabel A hebben. Je kunt het je nu bijna niet voorstellen, maar dan zal jullie kantoor gesloten moeten worden…. Uiteraard is dat geen optie, dus is er actie nodig. Je zult stappen moeten ondernemen, want de regels zijn zeer streng.

 

Hoe regel ik Energielabel C voor mijn kantoor?

Tegenwoordig wordt logischerwijs bij nieuwbouw al rekening gehouden met het feit dat kantoren minimaal aan Energielabel C moeten voldoen. Bestaande kantoren voldoen vaak nog niet aan de nieuwe regels.

Voldoet jouw kantoorpand nog niet aan de nieuwe eisen, dan zal je ervoor moeten zorgen dat de labelklasse van jouw kantoor of kantoren binnen afzienbare tijd opgehoogd wordt naar minimaal Energielabel C, om zo problemen te voorkomen.

Voordat je maatregelen kunt nemen is het belangrijk om inzicht te krijgen in het huidige energieverbruik van jullie kantoorpand. Valt het pand net buiten de minimale C klasse of is er meer werk aan de winkel? Het energielabel van jouw pand kan op verschillende manieren opgehoogd worden.

Een hele praktische, budgettair vriendelijke en vrij eenvoudige manier is het laten monteren van raamfolie. Sommige andere oplossingen werken alleen wanneer er van het pand gebruik wordt gemaakt, vaak dus alleen overdag. Raamfolie is zeer effectief en werkt dag én nacht. Dat is natuurlijk een groot voordeel.

 

Energielabel C voor kantoren: de voordelen

Energielabel C voor kantoorZon- en warmtewerende raamfolies zijn een ideale manier om in de zomermaanden de temperatuur binnen kantoorpanden constant te houden. Door de folies kan de temperatuur tot wel 7 graden verminderd worden binnen een ruimte. Dat betekent dat de airco minder hard of zelfs helemaal niet aan hoeft. Kortom, door raamfolies komt het Energielabel C binnen handbereik.

En wist je dat de zon- en warmtewerende folies ook in de winter voor energiebesparing zorgen? Door de isolerende werking van de folies wordt de warmte binnen de ruimte beter vastgehouden. Ook de stookkosten blijven een stuk lager door het gebruik van deze raamfolie. Opnieuw voordeel voor Energielabel C.

Door je kantoorgebouw te voorzien van zon- en warmtewerende raamfolie maak je dus goede stappen in het verhogen van het energielabel van het pand. Daarnaast levert het je als leuk extraatje een fijne kostenbesparing op m.b.t. jullie energiekosten.

In vergelijking met andere energiezuinige oplossingen is het gebruik van raamfolie een zeer kostenefficiënte en weinig ingrijpende oplossing. Stel je gaat je eigen energie opwekken met zonnepanelen of je zorgt door aardwarmte voor de verwarming van jullie pand. Je kunt je voorstellen dat deze oplossingen een stuk ingrijpender en aanzienlijk duurder zijn dan de montage van raamfolie.

Een kantoorpand kan vaak al binnen enkele dagen voorzien worden van raamfolie. Jullie werk op kantoor zal tijdens de montage minimaal tot niet verstoord worden. Kortom, raamfolies zijn erg aantrekkelijk om op eenvoudige wijze aan het Energielabel C voor kantoren te voldoen.

Daarnaast zijn de verschillende subsidies die verkrijgbaar zijn voor het aanbrengen van raamfolie erg interessant en zijn de kosten voor het aanbrengen van de raamfolie snel terugverdiend (in slechts 3 tot 5 jaar). Energielabel C voor jullie kantoor of kantoren: goed haalbaar en snel terugverdiend.

Welke opties zijn er mogelijk?

Er zijn drie type zon- en warmtewerende folies die erkend zijn door Bureau CRG: 3M Thinsulate Climate Control, 3M Prestige PR 70 en 3M Prestige PR 40 Exterior. Elk type folie heeft zo zijn eigen voor -en nadelen, daarom lichten wij de verschillende opties graag nog even kort toe. 

Thinsulate Climate Control

Energielabel C verplicht voor kantorenDe 3M Thinsulate Climate Control folie zorgt voor goede klimaatbeheersing in zowel de zomer- als wintermaanden. In de zomermaanden wordt het gebouw koel gehouden doordat de zonwerende folie de zonnestralen weerkaatst, terwijl in de wintermaanden de warmte van binnen in het gebouw wordt vastgehouden door de folie. Enkel glas voorzien van de Thinsulate folie heeft een isolatiewaarde zoals dat van dubbel glas en dubbel glas krijgt een isolatiewaarde zoals dat van driedubbel glas. Deze zonwerende folie heeft een neutrale uitstraling waardoor het zicht naar binnen en van buiten niet veranderd, de originele uitstraling van het gebouw blijft zo dus behouden.

Naast dat de folie helpt bij het isoleren van gebouwen zorgt deze folie er ook voor dat een aanzienlijke hoeveelheid uv-straling geblokkeerd wordt. Met deze folie op de ramen zorg je ervoor dat het meubilair binnen het gebouw niet zo snel zal verkleuren. Ook is de folie getest volgens de EN 12600 norm, de Thinsulate folie kan dus ook als veiligheidsfolie gebruikt worden. 

Sun Control Prestige & Sun Control Prestige Exterior 

Ook de 3M Sun Control Prestige folie is een goede oplossing voor warmtewering binnen je pand. Deze folie houdt tot 97% van de infraroodstralen van de zon tegen en zorgt er zo voor dat het binnen een stuk minder warm wordt en doordat de airco minder aan hoeft zorgt deze folie ook voor een lager energieverbruik. Naast het tegenhouden van het infraroodlicht wordt ook tot 99.9% van de schadelijke uv-straling geblokkeerd door de Sun Control Prestige folie.  De 3M Sun Control Prestige PR 70 folie is geschikt voor montage aan de binnenzijde van het raam. De folie is zeer transparant en heeft een volledig metaalvrije samenstelling. 

Naast de binnen versie van de 3M Sun Control Prestige zonwerende folie is er ook nog de exterieure versie. De 3M Sun Control Prestige Exterior PR 70 folie heeft dezelfde kwaliteiten als de binnen variant, maar zorgt voor minder warmtetransmissie door het raam en voor een grotere vermindering van de zonnewarmte. Dit komt omdat de zonnestralen al tegengehouden worden door de folie voordat deze het raam raken, terwijl de stralen bij de binnen variant eerst door het raam komen en dan pas gereflecteerd worden door de folie. Voor de meeste zonwering kies je dus waar mogelijk voor de buiten variant van de 3M Sun Control Prestige folie. Let op! De tint van het raam wordt bij deze buiten variant wel wat donkerder. 

 

Kies ook heel eenvoudig voor Energielabel C

Het komt er snel aan: het verplichte Energielabel C voor kantoren. Op 1 januari 2023 is er geen ontkomen meer aan en zal jullie gebouw of zullen jullie gebouwen aan deze nieuwe milieu-eisen moeten voldoen. Zo niet, dan heeft dat grote gevolgen.

Kies vandaag nog voor onze hoogwaardige, kostentechnische aantrekkelijke en zeer effectieve raamfolies. Er zijn genoeg opties, ook voor jullie situatie. Op deze manier zorg je ervoor dat ook jullie kantoorpand in no time minimaal Energielabel C krijgt.

Neem voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor jouw kantoor gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. We helpen je graag!